Круглий стіл "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин"

14 листопада 2019

Медіа

14 листопада 2019р. Центр Разумкова спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні та за підтримки Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій провів чергове засідання постійно діючого Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин».

У рамках теми «Держава і Церква в Україні-2019: підсумки року і перспективи розвитку відносин» учасники заходу обговорили такі питання:

  • Церковно-релігійна ситуація в Україні: тенденції 2019 року (за результатами соціологічного дослідження).
  • Держава і Церква: підсумки останнього п’ятиліття, нові горизонти взаємовідносин (Церква у війську, в освіті, медицині, соціальній діяльності).
  • Україна на релігійній карті світу: зовнішня діяльність Церков і релігійних організацій України.

До засідання Центр Разумкова підготував інформаційно-аналітичні матеріали, які містять, зокрема, результати соціологічного дослідження стану і тенденцій релігійності українського суспільства (дослідження проведене 4–9 жовтня 2019р.).

Довідково:

Круглий стіл «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин» діє з 1996р., його постійними членами є керівники і представники найчисельніших християнських церков і релігійних організацій України, координатором — Центр Разумкова. На засідання запрошуються представники органів державної влади, громадськості, ЗМІ, експертного співтовариства. Головними проблемами, що обговорюються на засіданнях Круглого столу, є проблеми вдосконалення державно-конфесійних відносин та запровадження моделі партнерських взаємин між державою і Церквою в Україні. Зокрема, учасниками Круглого столу був опрацьований і представлений владі і громадськості проект Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, який дістав підтримку Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій України.

До круглого столу опубліковано інформаційні матеріали «Держава і Церква в Україні-2019: підсумки року і перспективи розвитку відносин».