Історичний крок на шляху до ЄС

24 червня 2022

23 червня 2022р. відбулась, без перебільшення, історична подія — Україна набула статусу кандидата на вступ до ЄС. Це важливий акт консолідованої підтримки і стратегічної солідарності європейської спільноти з Україною, визнання відданості української нації європейському вибору, данина мужності і рішучості, виявленим українцями у героїчній боротьбі за своє європейське майбутнє.

Сучасні темпи української євроінтеграції — від подання заявки до отримання кандидатства — безпрецедентні в історії ЄС. Але, віддаючи належне успішному нинішньому етапу євроінтеграції, варто згадати про майже 30-річний досвід руху до Євросоюзу, під час якого Україна пройшла складні драматичні випробування і досягла високого рівня інтеграції з ЄС в різних сферах — від енергетики до зовнішньої політики.

Рішення Європейської Ради є вагомим імпульсом для внутрішніх соціально-економічних трансформацій, складовою фундаменту післявоєнного відродження країни, позитивним сигналом для європейських і світових інвесторів. Водночас, набуття Україною статусу кандидата — потужний морально-психологічний стимул для громадян країни, які воюють за свій європейський вибір.

Ми вітаємо політичну волю лідерів ЄС спільно з Україною протистояти російській експансії, яка несе загрозу всій Європі. Наша країна тривалий час тримає оборону східного флангу ЄС, прийнявши на себе удар всієї воєнної потуги країни-агресора. Сьогодні від Збройних Сил України без перебільшення залежить майбутнє Європи.

Набуття статусу кандидата — важливий, але не остаточний етап євроінтеграції. Тому, навіть в умовах війни важливо не збавляти темпів на шляху до ЄС, поглиблювати партнерство вже в новому статусі, забезпечити в процесі повоєнного відновлення реалізацію реформ, необхідних для набуття повноправного членства у Європейському Союзі.