Існує технічна необхідність переглянути систему тарифоутворення для енергорозподільчих компаній України

22 жовтня 2018

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова надав оцінку діючій системі тарифоутворення для енергорозподільчих компаній України, яка не дозволяє модернізувати інфраструктуру електричних мереж, що експлуатується більше 30 років.

Таку експертну думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко під час презентації дослідження «Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах» в Інституті європейської політики.

"У разі збереження даного порядку визначення тарифів енергетична система Україна вже невдовзі не буде у змозі надійним чином забезпечувати споживачів електричною енергією", — відзначив Омельченко.

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова, для України оптимальним методом може стати RAB-регулювання. До його плюсів слід віднести надання реальних стимулів для інвестування коштів у реконструкцію й модернізацію інфраструктури та регулювання тарифу з боку Регулятора в залежності від фактичного оновлення активів. Метод RAB регулювання продемонстрував свою ефективність у багатьох європейських країнах.

Найбільшою перешкодою для запровадження нової системи тарифоутворення є низький рівень платоспроможності споживачів в Україні, тому безумовно на першому етапі її впровадження тарифи можуть істотно підвищитися.

Також дискусія ще ведеться за деякими ключовими питанням практичного застосування RAB регулювання — методології визначення вартості активів, розмірів ставки прибутковості і необхідності її диференціації залежно від того чи перебуває інфраструктура вже в експлуатації або знову створюється. Після ретельного розгляду національним регулятором цих проблем, можна прогнозувати, що система RAB-регулювання в Україні може бути впроваджена в 2019–2020 рр. Це слугуватиме важливим фактором для значного збільшення інвестиційного інтересу в український сегмент розподілу електричної енергії.

Нагадаємо, захід проходив 17 жовтня 2018 року в Інституті європейського політики відкритого суспільства (OSEPI), що у м. Брюссель (Бельгія).

Спікерами були Торстен Воллерт, керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії та Крістіан Егенхофер, керівник програми "Енергія та клімат" Центру дослідження енергетики.