Форум "Ukrainian Gas Open"

18 серпня 2023

17 вересня 2023р. в м. Києві відбулася важлива подія, присвячена ключовим аспектам газової галузі України, включаючи видобуток, транспортування, зберігання та продаж природного газу.

Програма форуму охоплювала три панельних дискусії на актуальні теми: цілі, поставлені президентом України щодо збільшення видобутку природного газу та створення умов для забезпечення енергетичної незалежності; розвиток українського газового ринку в умовах війни; глобальні тренди у розвитку газового сектору в Європі та досвід біржової торгівлі в Україні.

Організаторами Форуму виступили Energy Club та Асоціація «Газові трейдери України». Разумков Центр взяв участь у даному заході в якості інформаційного партнера.

У Форумі взяли участь голова Комітету ВР України із енергетики А.Герус, заступник міністра енергетики М.Колесник, керівники державних та приватних компаній та провідні експерти галузі. Центр Разумкова на даному заході представляв директор енергетичних та інфраструктурних програм В.Омельченко.

На Форумі значна увага приділена планам із нарощування газовидобутку, податковій та регуляторній політиці в галузі видобування ресурсів. Більшістю спікерів відзначено значний потенціал українського газовидобутку та виявлення певного інтересу міжнародних інвесторів до розробки українських родовищ.

Розглянуті основні інструменти інвестування: договори про розподіл продукції, договори про спільну діяльність, аукціони. Приділена значна увага розробці чорноморського газового шельфу, його інвестиційним можливостям та перспективному партнерству.

Також на Форумі відбулася дискусія щодо проблем державного регулювання, викривлення моделі ПСО та монопольного становища на ринку НАК «Нафтогаз України». Розглянуті плани розвитку ОГТСУ до 2032р., наявні та перспективні інтерконнектори країн ЄС та України на прикладі проєкту між ОГТСУ й GAZ SYSTEM S.A. та проєкту з Молдовою.