Форум громадянського суспільства Східного партнерства

30 червня 2022

30 червня 2022р. представник Центру Разумкова М.Пашков взяв участь в онлайн-засіданні робочих груп Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Дискусія була зосереджена на аналізі ситуації у країнах Східного партнерства в різних сферах і підготовці до XIV щорічної Асамблеї Форуму (грудень 2022р.), присвяченої стійкості громадянських суспільств регіону. У виступах учасників значна увага була присвячена трансформаціям і перспективам Східного партнерства в контексті нових загроз і викликів, зокрема російської агресії проти України. У дискусії взяли участь 53 представники громадських організацій країн Східного партнерства і країн-членів ЄС.

Активно обговорювалися проблеми соціально-економічного, політичного розвитку держав-учасниць, гендерна проблематика, ситуація на ринках праці тощо. Значну увагу учасники приділили проблемам взаємовідносин влади і громадянського суспільства, ролі профспілок, важливості зміцнення співробітництва і солідарності громадських організацій країн Східного партнерства.

Представники робочих груп Азербайджану, Грузії, Молдови, Вірменії розповіли про стан реформ у своїх країнах. Значну увагу учасники засідання приділили ситуації в Білорусі. Водночас темою багатьох виступів і коментарів була війна в Україні, наслідки російської агресії. Учасники висловлювали солідарність і підтримку Україні в її боротьбі за свободу і незалежність.