Фахова дискусія "Українське суспільство, держава і церква під час війни. Церковно-релігійна ситуація в Україні-2023"

20 грудня 2023

Медіа

20 грудня 2023р. Центр Разумкова провів Фахову дискусію «Українське суспільство, держава і церква під час війни. Церковно-релігійна ситуація в Україні-2023», проведену в рамках проєкту що здійснювався за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

З вітальними словами до учасників дискусії звернулися президент Центру Разумкова Юрій Якименко, заступник керівника Представництва Фонду Конрада Аденауера Ян Филип Вьолльберн.

Відкрив дискусію голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті В.Єленський. Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова М.Міщенко презентував інформаційні матеріли Центру Разумкова «Релігія і Церква в українському суспільстві: 2000–2023», які міcтять результати соціологічного моніторингу церковно-релігійної ситуації в Україні (2000–2023рр.), у т.ч. останнього загальнонаціонального опитування, проведеного у листопаді 2023р.

В дискусії взяли участь народні депутати України, представники органів влади, дипломатичного корпусу, вітчизняні та зарубіжні науковці і експерти у галузі релігієзнавства.

В ході дискусії відбулося обговорення наступних питань: 

  • Вплив широкомасштабної російської агресії на стан і характер релігійності українського суспільства, на роль і місце релігії у задоволенні духовних потреб громадян. Тенденції конфесійного та церковного самовизначення громадян,
  • Ставлення суспільства до Церкви, бачення її цілей і завдань в умовах війни. Роль і місце соціального служіння Церкви, оцінка його здійснення в сучасних умовах різними церквами та релігійними організаціями,
  • Стан міжконфесійних, міжцерковних та державно-церковних відносин, ставлення суспільства до окремих рішень та ініціатив держави у сфері державно-церковних відносин, до суспільно-резонансних рішень окремих Церков.