Фахова дискусія "Новий ринок електроенергії: рубікон перейдено?"

22 серпня 2018

Представники експертної спільноти підтримують запровадження ринку електричної енергії.

22 серпня 2018 року, м. Київ — Представники експертного співтовариства підтримують ініціативи Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з впровадження в Україні реформи ринку електроенергії та рекомендують прискорити даний процес.

Такого колегіального висновку дійшли учасники фахової дискусії з питань впровадження ринку електричної енергії, яка проходила в Центрі Разумкова.

"Ініціативи Регулятора, щодо синхронізації вторинного законодавства дозволять успішно виконати комплекс заходів для своєчасного запуску ринку електричної енергії та трансформації української енергосистеми за найкращими європейськими зразками", — підсумував директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Під час заходу були обговорені питання поточного стану енергетичної галузі та констатовано складну ситуацію з імплементацією прийнятого закону "Про ринок електричної енергії", зокрема, це стосується значного обсягу нормативних документів, що треба розробити та прийняти.  

Необхідність термінової розробки та прийняття вторинного законодавства пов’язано з важливістю виконання Україною міжнародних зобов’язань, положення Угоди про асоціацію з ЄС щодо реформування енергоринку та імплементації Третього енергетичного пакету ЄС.

Виходячи з вищенаведеного, беручи до уваги ідеї та пропозиції, висловлені у виступах учасників та загальній дискусії.

РЕКОМЕНДУЄМО:

Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на засіданні, яке відбудеться 23 серпня 2018 року, ухвалити запропоновану Комісією Постанову  щодо визнання такими, що втратили чинність деякі постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України та пришвидшити розробку та гармонізацію нормативно-правової бази, що регулюватиме відносини у новому ринку електричної енергії.

Безпосередньо у фаховій дискусії брали участь представники Уряду України, Представництва ЄС в Україні, Посольства Польщі в Україні, ПрАТ "Укренерго", Українська енергетична біржа, експертна спільнота та громадськість.