Фахова дискусія Energy Club "Національний план енергетики та клімату України до 2030 року — інструмент інтеграції України до європейської системи врядування"

25 березня 2024

Медіа

21 березня 2024р. відбулася Фахова дискусія із обговорення стратегічного документу в сфері енергетики та клімату у якій взяв участь директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центру В.Омельченко. Він у своїй промові зробив аналіз основних положень документу та запропонував визначити більш амбіційну загальну ціль щодо скорочення парникових газів Україною до 2030р. у зв’язку із падінням промислового виробництва у країні внаслідок російської агресії. Також він підкреслив необхідність забезпечення market coupling для подальшого поглиблення інтеграції українських ринків природного газу та електроенергії із європейськими відповідними ринками, а також із об’єднаннями системних операторів ENTSO-G й ENTSO-E.

Питання для обговорення:

  1. Місце та роль НПЕК 2030 у системі національних стратегічних документів, його вплив на розвиток енергетичної галузі.
  2. Цілі розвитку відновлюваної енергетики до 2030 року, та засоби досягнення таких цілей.
  3. Цілі підвищення рівня енергоефективності національної економіки, чи допоможе НПЕК принципово покращити динаміку?
  4. Декарбонізація та справедливий перехід у Зеленій трансформації — як збалансувати із викликами національній енергетичній безпеці?

У заході взяли участь представники Міністерства енергетики, офісу реформ КМ України,  Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, захисту довкілля та енергетики ПРООН та неурядових організацій (усього до 20 осіб).


Джерело:
 iclub.energy