Експертний форум в Італії

21 серпня 2018

14–17 серпня 2018р. в Італії (Каденаббія) відбулась традиційна VIII зустріч українських, російських і німецьких експертів — "Конфлікт між Росією і Україною: чи буде створена миротворча місія ООН?". Зустріч організована Фондом Конрада Аденауера. В ході дискусії експерти трьох країн обговорювали специфіку внутрішньополітичних процесів в Україні і Росії, аналізували роль і вплив ЄС у врегулюванні конфлікту між Москвою і Києвом, оцінювали динаміку геополітичних процесів і роль США і НАТО у глобальному контексті. 

Важливою частиною експертної дискусії стало обговорення перспектив і параметрів можливої миротворчої місії ООН на Донбасі. Якими мають бути цілі і функції місії, її склад і дислокація? Лунали різні думки і пропозиції, окреслювалися різні підходи і оцінки. Однак, не було сумнівів у необхідності запровадження місії і спостерігалися точки дотику, що дає підстави говорити про можливість пошуку спільних рішень щодо проблем врегулювання конфлікту на сході України.

У заході взяв участь співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова М.Пашков. Він презентував збірник аналітичних матеріалів "Російсько-український конфлікт: перспективи і параметри миротворчої місії на Донбасі", підготовлений Центром Разумкова за підтримки Представництва Фонду Аденауера в Україні.

У виданні представлені позиції і прогнози українських, німецьких і російських фахівців щодо перспектив миротворчої місії на Донбасі, узагальнені пропозиції і рекомендації щодо цілей, параметрів, складу і дислокації можливої місії ООН. Також у виданні опубліковані деякі результати тематичних соціологічних досліджень Центру Разумкова в період російсько-українського конфлікту (2014–2018рр.)