Експертна дискусія Центру Разумкова "Зовнішньополітичне становище України в умовах війни: стан, тенденції, перспективи"

13 квітня 2023

Медіа

12 квітня 2023р. Центр Разумкова провів експертну дискусію «Зовнішньополітичне становище України в умовах війни: стан, тенденції, перспективи». Цей захід, організований в рамках проекту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні, продовжує серію експертних дискусій Центру Разумкова з актуальних проблем внутрішньої і зовнішньої політики України під час війни.

У цьому заході, присвяченому зовнішній політиці України взяли участь біля 40 учасників з різних регіонів України і деяких країн Європи. Президент Центру Разумкова Ю.Якименко розповів про цілі і завдання, започаткованих центром експертних обговорень. А. Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова, презентував результати експертного опитування (березень 2023р.).      

У своєму виступі керівник Центру дослідження росії, екс-Міністр закордонних справ України (2007–2009рр.) В.Огризко  акцентував увагу на завданнях, особливостях і пріоритетах української дипломатії в умовах війни. Директор департаменту ЄС і НАТО МЗС  України М.Михайленко охарактеризувала сучасний стан і тенденції європейської і євроатлантичної інтеграції України, окреслила перспективи просування Києва до ЄС і НАТО.

Виступ президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» М.Гончара був присвячений ключовим напрямам зовнішньої політики України в контексті глобальних і регіональних загроз і викликів. У свою чергу, І.Жданов керівник Центру «Відкрита політика» привернув увагу учасників дискусії на проблеми безпеки. Ця тематика також лунала у виступі голови правління центру «Українська призма» Г.Максака, який говорив про особливості співробітництва Україна-ЄС в умовах війни.

У експертному обговоренні також взяли участь радник директора Національного інституту стратегічних досліджень А.Веселовський, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України В.Головко, керівник громадскої організації «Школа політичної аналітики» М.Яковлєв та інші. Підбили підсумки експертного діалогу співдиректори програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова М.Пашков і А.Мельник.