Фахова дискусія "Проблеми енергетичної сфери та шляхи її вирішення в умовах війни"

10 травня 2023

9 травня 2023р. Центр Разумкова спільно з Energy Club провів фахову дискусію «Проблеми енергетичної сфери та шляхи її вирішення в умовах війни (за результатами експертного опитування)».

Дискусія здійснювалася у рамках проекту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Під час заходу були презентовані результати експертного опитування (березень 2023р.), здійсненого Центром Разумкова у рамках цього проекту. Оцінки та висновки авторів дослідження не слід розглядати як офіційну позицію Посольства.

Були опитані експерти дослідницьких наукових установ та організацій, викладачі вищих закладів освіти, фахівці з питань енергетики в обласних, міських адміністраціях, працівники апарату КМ України, Офісу Президента України.

Всього у Фаховій дискусії, безпосередньо, задіяно було 17 учасників, що представляли громадські організації, урядові структури та бізнес. Результати соціологічного опитування презентував директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова В.Омельченко.

Він, зокрема, відзначив, що найбільш високу оцінку респонденти поставили енергетичним компаніям за подолання викликів, що виникли внаслідок російських масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Усі 100% опитуваних підтвердили, що українським енергетикам у надскладних умовах вдалося справитися із завданням енергозабезпечення країни під час проходження ОЗП.

Також важливим результатом соціологічного дослідження стало несхвалення більшістю опитаних експертів адміністративного регулювання цін на ринку електричної енергії (56 відсотків) для населення та промисловості, оскільки це не сприятиме залученню необхідних інвестицій для забезпечення надійності й розвитку енергетичної інфраструктури України.

Водночас, слід підкреслити, що українськи експерти розуміють сучасні європейські тренди розвитку енергетики у напрямі декарбонізації та переходу до безвуглецевої економіки, адже 88 відсотків респондентів вірять у значний або помірний розвиток сектору ВДЕ в Україні до 2035р. Натомість, тільки 48 відсотків опитаних вважають що діюча система державного регулювання ринком електричної енергії являється сприятливою для цього.

У своїй промові голова Наглядової Ради ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» М.Білявський відмітив необхідність зниження адміністративного втручання в ринкові відносини на ринку електричної енергії та врахування платоспроможного попиту промисловості під час здійснення цінової політики.

У свою чергу, радник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури В.Безус відзначив важливість продовження реформ в енергетиці та звернув увагу на підготовці до осінньо-зимового періоду 2023–2024рр.


Ключові учасники:

Валерій Безус, віцепрезидент Energy Club, радник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури

Іван Григорук, віцепрезидент Energy Club

Артем Мартинюк, віцепрезидент Energy Club

Максим Білявський, віцепрезидент Energy Club, голова наглядової ради ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат»

Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Ольга Тагієва, голова Громадської спілки «Енергетичний союз»

Євген Палєнка, екскерівник видобувних компаній, незалежний енергетичний експерт

Станіслав Ігнатьєв, CEO Solar Generation


Онлайн-трансляція відбувалася у Facebook, YouTube, Twitter та LinkedIn.


Посилання https://iclub.energy/tpost/ojgmuf19i1-0905-energy-freedom-by-energy-club