Дискусія з експертами Організації із економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)

08 лютого 2022

4 лютого 2022р. представники Енергетичних та інфраструктурних програм Центра Разумкова С.Чекунова та В.Омельченко провели фахову онлайн  дискусію з експертами Організації із економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за темою «Проблеми діючої в Україні моделі ринку електричної енергії та синхронізації ОЕС із ENTSO-E».

У ході дискусії експерти Центра Разумкова детально проаналізували особливості функціонування нової моделі ринку електричної енергії, що була запроваджена з липня 2019р. Ця модель поряд із певними перевагами має також низку недоліків, що заважають адоптації українського ринку до діючих правил ЄС та є несприятливою для залучення інвестицій в розвиток інфраструктури.

Значна увага під час фахової дискусії була приділена планам України щодо синхронізації Об’єднаної енергетичної системи із ENTSO-E. C.Чекунова та В.Омельченко відмітили, що НЕК «Укренерго» разом із іншими ключовими енергетичними компаніями України за підтримки міжнародних партнерів виконали великий обсяг технічної роботи для того, щоб така синхронізація здійснилася у 2023р. Однак, для досягнення повноцінного ефекту від реалізації даного проекту необхідно вдосконалити модель ринку таким чином, щоб вона була відповідала зобов’язанням України згідно договору про створення Енергетичного співтовариства та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

У свою чергу представники ОЕСР розповіли про свої плани стосовно виконання проекту із аналізу роботи українського ринку електричної енергії та висловили побажання щодо поглиблення співробітництва із Центром Разумкова в енергетичній сфері.