Другі слухання НКРЕКП "Про граничні ціни на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку"

06 листопада 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центру В.Омельченко 31 жовтня 2023р. взяв участь в других слуханнях НКРЕКП щодо визначення граничних цін на ринку електричної енергії.

У своїй доповіді він зауважив, що підняття граничних цін ранкового та вечірнього піку відповідно до 6900 та 7500 грн за 1 МВт-год, ймовірно недостатньо сприятиме покриттю дефіциту у зимовий період шляхом імпортних поставок. Це пояснюється тим, що ціни на електроенергію в ЄС помітно зростатимуть внаслідок: зниження температур; скорочення генерації сонячними електростанціями; підвищення цін на газ через зупинку видобутку на родовищі Тамар та обмеження на 30% поставок СПГ в Європу з Катару із-за технологічних причин.

В.Омельченко запропонував НКРЕКП переглянути граничні ціни із врахуванням зазначених факторів та замість того щоб робити акценти на адміністративні важелі впливу на ринок, більше сфокусуватися на регуляторних заходах спрямованих на усуненні антиконкурентної поведінки деяких учасників ринку, зокрема, за допомогою імплементації правил REMIT.