Брифінг щодо критичної ситуації на енергоринку

08 січня 2021

06 cічня 2021р. у Центрі Разумкова пройшов прес-брифінг на тему: «Критична ситуація на енергоринку» за участі голів провідних асоціацій виробників електричної енергії з альтернативних джерел (УВЕА, ЄУЕА та УАВЕ), народних депутатів та міжнародних інвесторів.

Модератором заходу був провідний експерт Центру Разумкова Максим Білявський, який висловив консолідовану позицію, що складається із п`яти аспектів.

1. Правовий. Законом України №810-ІХ чітко визначена ціль кредитних коштів для НЕК «Укренерго». Не існує жодного законодавчого акту, який би надавав право Регулятору встановлювати порядок розподілу коштів кредитної лінії суб’єктів господарювання. Таким чином, подібні заборони неврегульовані законом і можуть бути оскаржені в судовому порядку.

2. Іміджевий. Масштабне оскарження рішення НКРЕКП призведе до чергової втрати іміджу України, а також довіри до Регулятора. Безумовно це позначиться на інвестиційній привабливості та діловій активності.

3. Економічний. Перші два аспекти матимуть суттєвий вплив на економіку України.

Короткостроковий період, — відбудеться перерозподіл структури податків і бюджетів усіх рівнів, зменшаться валютні доходи державної скарбнички; зміниться структура ВВП через блокування роботи сектору альтернативної енергетики і суміжних підприємств, зросте рівень безробіття. На фоні цього, слід очікувати збільшення рівня інфляції та загострення проблеми бідності громадян.

Довгостроковий період, — ігнорування розвитком альтернативної енергетики унеможливить інтеграцію України в нову економічну модель ЄС, в якій головним акцентом є декарбонізація усіх ланок промисловості.

4. Внутрішньополітичний. Тектонічні зміни в економіці безумовно позначаться на суспільних настроях, що водночас із іншими рішенням Регулятора можуть призвести до протестних рухів. Перший сигнал такої тенденції вже є — це Лубнигаз.

5. Геополітичний. Блокування розвитку альтернативної енергетики на фоні відновлення імпорту електроенергії із Білорусії, для європейських партнерів фактично означатиме згортання євроінтеграційного курсу нашої держави, який, нагадаю, закріплений в Конституції України.