17 Міжнародний форум "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє"

08 листопада 2019

Провідний експерт Енергетичних програм Разумков Центру Віктор Логацький взяв участь у роботі 17 Міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє", що відбувся 5–7 листопада 2019р. Експерт Центру модерував секцію "Нафтогазовидобувна галузь України: виклики та перспективи", організовану Директоратом видобувних видів палива профільного міністерства. Ця секція була присвячена аналізу стану та перспектив видобування вуглеводнів в Україні, а також проблемам впровадження в галузі економіко-правових механізмів державно-приватного партнерства на основі угод про розподіл продукції.

Крім того, Віктор Логацький виступив з доповіддю «Європейська модель енергоринку в Україні: Споживач має бути у центрі уваги», що відбулася під час проведення Дня атомної енергетики. У доповіді було окреслено основні ринкові критерії або атрибути ринку стосовно споживача, які характерні для ринку електроенергії в країнах ЄС та викладено основні причини невідповідності України цим критеріям. Також автор надав рекомендації високопосадовцям Кабінету Міністрів України та енергетичного регулятора щодо покращення умов для споживачів.

Віктор Логацький наголосив на необхідності лібералізації ринку та поетапного скасування механізму покладання спеціальних обов'язків, яке слід синхронізувати з ліквідацією перехресного субсидіювання різних категорій споживачів. Адже вищенаведені умови сприятимуть посиленню конкуренції між виробниками та постачальниками електричної енергії та перетворять споживача на центральну фігуру ринку. Окремий акцент у виступі Віктора Логацького було присвячено аналізу стану розподільних електромереж та необхідності впровадження стимулюючого ціноутворення на послуги з розподілу електроенергії.