Участь у фаховій онлайн дискусії "Екологічні тренди в Україні. Погляд громадян"

30 квітня 2021

Медіа

Участь у фаховій онлайн дискусії 27 квітня 2021р. організованої Інститутом Горшеніна та Фондом ім. Фрідріха Еберта в Україні «Екологічні тренди в Україні. Погляд громадян».


Разумков Центр велику увагу приділяє питанню досягнення цілей Кліматичної нейтральності. За останні роки були проведені дослідження щодо виявлення проблем у розвитку відновлюваної енергетики (ВДЕ) в Україні та підготовлені обґрунтовані пропозиції з їх вирішення. Про це у своїй доповіді сказав директор енергетичних та інфраструктурних проектів Разумков Центру В.Омельченко.

Він також підкреслив, що динамічний розвиток генерації на базі ВДЕ має стати одним із пріоритетом української держави. Тому, необхідно відновити довіру інвесторів та погасити борги перед ними, що за останній рік зросли до 20 млрд. грн. Також потребує покращення діюча модель ринку електричної енергії через вдосконалення порядку застосування такого важливого елементу ринку, як механізм постачальника спеціальних обов’язків (ПСО).

Крім того, В.Омельченко запропонував нові підходи у формуванні Другого національного визначеного внеску (НВВ2) у рамка Паризького кліматичної угоди, що полягають, зокрема, у збільшенні ролі систем накопичення енергії в балансуванні енергосистеми, знижені енергоємності ВВП та розвитку водневої енергетики.

Усі учасники онлайн дискусії відмітили, що згідно результатів проведеного Інститутом Горшеніна спільно з Фондом ім. Фрідріха Еберта  соціологічного опитування намітилися серйозні позитивні зрушення у громадян щодо сприйняття «зеленої» енергетики й необхідності її розвитку навіть незважаючи на додаткові економічні витрати.