Участь у засіданні робочої групи щодо біржової торгівлі газом

29 квітня 2024

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центру Володимир Омельченко 25 квітня 2024 р. взяв усасть у засіданні робочої групи Комітету з питань енергетики та ЖКП ВР України з моніторингу за виконанням Закону України «Про ринок природного газу» щодо запровадження на ринку природного газу біржової торгівлі стандартизованими продуктами.

У своєму виступі Володимир Омельченко, зокрема, відзначив, що упродовж тривалого часу існуюча монопольна модель ринку не дозволяла перевищити рівень видобутку у 21 млрд. куб. м/рік державними та приватними компаніями. Вона була та залишається главним обмежувачем розвитку газовидобувною галузі. Факти свідчать, що головний внесок у зростання видобутку за останні 25 років внесли приватні компанії, що наростили його із майже нулевої позначки до 5 млрд. куб. м/рік.

Крім того, Володимир Омельченко підкреслив, що за рахунок наявності власних ресурсів газу та мінімальної залежності від імпорту в Україні склалися надзвичайно сприятливі умови для лібералізації ринку газу в інтересах споживачів та біржової торгівлі, як його невід’ємної складової. Найкращою гарантію забезпеченості ресурсами є не посилення закритості українського ринку як «речі у собі», а його євроінтеграція шляхом досягнення «marketcoupling». У цьому контексті немає альтернативи розвитку ліквідної біржової торгівлі у відповідності до Директив ЄС, що Україна зобов’язана імплементувати у рамках свого стратегічного шляху до вступу в Євросоюз.


Участь у заході взяли народні депутати України, представники державних органів, суб'єктиринку природного газу, трейдингові компанії, громадські та профільні організації, а також експерти галузі. Усього учасників — близько 35 осіб.