Засідання Робочої групи Комітету з питань енергетики та ЖКГ ВР України з моніторингу за виконанням Закону України "Про ринок природного газу" та державним регулюванням ринку природнього газу

20 листопада 2023

15 листопада 2023р. директор енергетичних та інфраструктурних програм Центра Разумкова В.Омельченко взяв участь у даному засіданні, що відбулося під головуванням першого заступника Комітету з питань енергетики та ЖКХ ВР України О.Кучеренка.

Особлива увага у ході засідання приділена виконанню Указу Президента України №737/2023 «Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року. Указ увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2023 року.

Робочою групою були розглянуті наступні питання й сформовані відповідні пропозиції:

  • Про загальний стан розрахунків за природний газ та формування дебіторської заборгованості НАК «Нафтогаз України» станом на початок 2 опалювального сезону 2023/24 року, в розрізі основних категорій споживачів а також фактично сформованого резерву на знецінення заборгованості станом на кінець ІІІ кварталу 2023 року. (доповідачі: НАК «Нафтогаз України», Міністерство енергетики України)
  • Про стан дебіторської заборгованості Оператора ГТС станом на початок опалювального сезону 2023/24 року, в розрізі основних категорій споживачів а також фактично сформованого резерву на знецінення заборгованості станом на кінець ІІІ кварталу 2023 року. (доповідачі: ТОВ «Оператор ГТС України», НКРЕКП, Міністерство енергетики України)
  • Про погашення заборгованості з різниці у тарифах та компенсації учасникам ринку природного газу витрат, пов’язаних із виконанням покладених на них спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (доповідачі: Мінінфраструктури України, НКРЕКП, Асоціація міст України, НАК «Нафтогаз України»)
  • Про врегулювання погашення заборгованості підприємств теплоенергетики за природний газ, яка не пов’язана з утворенням заборгованості за природний газ через різницю в тарифах на теплову енергію. (доповідачі: Мінінфраструктури України, НКРЕКП, Асоціація міст України, НАК «Нафтогаз України»)
  • Щодо проведення взаєморозрахунків, передбачених статтею 4 Закону України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (доповідачі: НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП, Міністерство енергетики України)
  • Щодо розрахунку компенсації суб’єктам ринку природного газу, на яких покладаються спеціальні обов’язки, а також непокритих доходами витрат, здійснених з метою їх виконання за період виконання спеціальних обов’язків з 1 березня 2022 р. до 31 грудня 2023р. (доповідачі: Держаудитслужба, НАК «Нафтогаз України»).

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, керівники енергетичних компаній, представники місцевих органів влади та експерти.