Участь в онлайн дискусії "Energy Freedom із Андрієм Куликовим"

30 квітня 2021

Ціна на електроенергію для побутових споживачів певний час залишатиметься фіксованою, але має зрости із липня. Водночас, імплементація нових правил моніторингу торгових операцій дозволить прибрати маніпуляції і вже у ІІІ кварталі поточного року сформувати економічно обґрунтовану ціну для промислових споживачів та ліквідувати збитковість генеруючих компаній України.

Про це розповів провідний експерт Центру Разумкова Максим Білявський під час експертної дискусії: «Ціни на електричну енергію. Чого очікувати?», яку проводив Energy Club.

«Наскільки мені відомо, Уряд України планує із 01 липня підвищити ціну. Цьому передуватиме перегляд ПСО. Особисто я проекту не бачив, але колеги розповіли, що зміни матимуть місце і ніби передбачатимуть перехід на прямі закупівлі у Енергоатома з 01 червня», — наголосив він.

За словами Білявського, потрібно поступово відмовлятись від покладання спеціальних обов’язків, тому що сам факт існування електроенергії по 15 коп/кВт год і створює передумови для зловживань.

Відповідаючи на запитання про беззбитковість генерації, експерт зазначив, що найкращим індикатором є ціна електроенергії в суміжних країнах, де вартість одного мегавату складає 53..65 Євро/МВт год проти сьогоднішніх 40 Євро/МВ год в Україні.

Нагадаємо, що нещодавно Центр Разумкова опублікував чергове дослідження про функціонування ринку електричної енергії України.


Довідково:

Energy Freedom — дискусія найвпливовіших людей в галузі енергетики — представників урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів.