Участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Незалежність України: права людини та національна безпека»

29 квітня 2023

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці Петро Стецюк прийняв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Незалежність України: права людини та національна безпека» (м.Львів, 28.04.2023 р.).

Захід організований Інститутом права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка».

В роботі конференції взяли участь відомі вчені правознавці та практичні працівники правоохоронних органів з Івано-Франківська, Києва, Кривого Рогу, Львова, Одеси, Ужгорода, Харкова, Чернігова, Чернівців, а також вчені з Італії, Канади, Литви та Польщі.

Прогнозовано, в центрі уваги учасників конференції стали питання особливостей захисту прав людини в умовах безпрецедентно-жорстокої війни розв’язаної росією проти України. Про це говорили у своїх доповідях, зокрема, проф. Людмила Филипович «Свобода релігії в часі російсько-української війни» (Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України), член-кореспондент НАН України Наталія Пархоменко «Особливості гарантування прав людини в умовах воєнного стану» (Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України), проф. Лілія Ярмол «Свобода вираження поглядів в умовах війни в Україні» (Національний університет «Львівська політехніка»), проф. Марек Рембєж «Права дітей vs воєнний час. Захист дітей та дотримання їх прав під час воєнної агресії та бойових дій» (Сілезький університет в Катовіце, Республіка Польща) та інші.

Натомість, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова П.Стецюк звернув увагу на особливості конституційно-правового регулювання питань національної безпеки України та потребу його невідкладного удосконалення у зв’язку з триваючою військовою агресією рф проти України. Крім того, на думку експерта ухвалені ще в лютому 2019 р. конституційні зміни щодо закріплення європейського та євроатлантичного курсу України також мали б найти своє відображення у базових нормативних актах т.з. «безпекового блоку», зокрема, у законах про СБУ та РНБО. Останнє могло б як зміцнити систему конституційно-правового регулювання національної безпеки України в даний час, так і суттєво прискорити її вступ до ЄС та набуття нею повноправного членства в НАТО після закінчення російсько-української війни.