Участь у Міжнародній науково-практичній конференції "Конституційне право ЄС в аспекті євроінтеграції  України"

24 квітня 2023

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці Петро Стецюк прийняв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Конституційне право ЄС в аспекті євроінтеграції України» (м. Харків, 21.04.2023).

Захід організований Харківським національним університетом імені В.Н.Каразіна спільно з Національною академією правових наук України.

В роботі конференції взяли участь відомі вчені правознавці з Києва, Львова, Одеси, Ужгорода, Чернівців, Харкова, а також вчені з Литви та Польщі. Знаковими на конференції стали виступи закордонних вчених, зокрема декана юридичного факультету Університету Вітовта Великого (м.Каунас), колишнього Голови Конституційного Суду Литовської Республіки проф. Дайніуса Жалімаса («Право ЄС у національній парадигмі: литовський досвід»).

Виступаючи з доповіддю «Конституційне закріплення незворотності європейського та євроатлантичного курсу України як складова її євроінтеграційних процесів» П.Стецюк, зокрема, звернув увагу на політико-правове значення конституційних змін 2019 року щодо європейського та євроатлантичного курсу України в аспекті її євроінтеграційних процесів. На думку експерта системна та послідовна реалізація (виконання) вищезгаданих конституційних приписів може суттєво прискорити вступ України до ЄС та набуття нею повноправного членства в НАТО.