Участь у Фаховій дискусії Енергетичного клубу "Монополізація енергетичних ринків. Чи стане на заваді вступу до ЄС стрімке зростання ролі і значення держави в енергетичному секторі?"

22 лютого 2023

21 лютого 2023р. директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова взяв участь у Фаховій дискусії Енергетичного клубу «Монополізація енергетичних ринків. Чи стане на заваді вступу до ЄС стрімке зростання ролі і значення держави в енергетичному секторі?»

У своїй доповіді В.Омельченко приділив значну увагу проблемі функціонування діючої моделі ринку електричної енергії в України. ЇЇ вади, що пов’язані, насамперед, із жорстким державним регулюванням цін та недосконалої системи ПСО (постачальник спеціальних обов’язків) призвели до великих збитків ключових енергетичних компаній та створили значні перешкоди для розвитку ВДЕ.

Отже, у разі, якщо дана модель ринку не буде адаптована до правил ЄС, то це створить значні перешкоди у справі відновлення української енергетики, оскільки інвестори не зацікавлені вкладати кошти у енергетичну інфраструктуру сектору із жорстким державним втручання в ринкові механізми.

До Фахової дискусії були залучені провідні українські експерти, народні депутати та представники бізнесу.


Учасники-доповідачі:

Олексій Кучеренко, народний депутат України, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Андрій Герус, голова комітету Верховної ради з питань енергетики та ЖКГ

Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту довкілля України (2019–2020)

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова

Адріан Прокіп, експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього

Володимир Гладир, представник акціонерів АТ «Харківгаз»

Денис Сенектутов, голова Асоціації газового ринку України

Іван Плачков, голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї.


Посилання на захід: https://iclub.energy/tpost/n0kuk47nr1-2102-energy-freedom-by-energy-club