Центр Разумкова взяв участьу конференції транс Європейської Асоціації політичних досліджень (TEPSA)

16 листопада 2016

9–11 листопада 2015р. у м. Ла Валетта (Мальта) відбулася конференція Транс європейської асоціації політичних досліджень — дослідницької мережі, до складу якої входять провідні дослідницькі інститути Європи у галузі європейської політики.

Конференція «Відновлення віри в Європейський Союз: посилення солідарності , єдності та рішучості», яка проводилася спільно з Університетом Мальти, була присвячена майбутньому мальтійському президентству у Раді ЄС. В ході конференції розглядалися найбільш актуальні для найближчого майбутнього ЄС проблеми — політика сусідства, міграційна проблема, спільні економічні, екологічні та безпекові виклики, інші актуальні проблеми (результати виборів у США, Brexit, конфлікт між Україною та Росією та ін).

Українська проблематика знайшла відображення у пропозиціях, підготовлених членами TEPSA до майбутнього президентства Мальти. Зокрема, запропоновано збільшити термін для перегляду санкцій, запроваджених проти Росії, з шести місяців, до одного року чи більше. На думку авторів, цей захід має посилити європейську єдність, яка зараз піддається спробам «розхитування» кожні півроку, підтвердити відданість ЄС принципу непорушності усталеного міжнародного порядку та зробити питання санкцій менш вразливим до впливу виборчих кампаній у європейських країнах.

Від Центру Разумкова на запрошення TEPSA у роботі конференції взяв участь заступник генерального директора — директор політико-правових програм Юрій Якименко. В ході конференції відбулися переговори з керівництвом асоціації, за підсумками яких прийнято рішення про початок процедури набуття Центром Разумкова статусу повноправного члена TEPSA. Зараз до складу асоціації входять 36 дослідницьких інституцій (університетів та аналітичних центри) з 33 країн-членів ЄС та кандидатів на вступ.