"Парламентські вибори 2023: бути чи не бути?" (дискусія в Центрі Разумкова)   

26 травня 2023

Медіа

26 травня 2023 року в Центрі Разумкова відбулася дискусія «Парламентські вибори 2023: бути чи не бути?». В дискусії взяли участь Юрій Ключковський, народний депутат, України попередніх скликань, професор НУ «Києво-Могилянська Академія», Андрій Магера, заступник Голови Центральної виборчої комісії (2007–2019рр.), Андрій Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова та Петро Стецюк, суддя Конституційного Суду України відставці, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова (модератор заходу).

В центрі уваги дискусії прогнозовано стали питання конституційно-правової характеристики воєнного стану та виборів взагалі, особливостей організації виборів після скасування воєнного стану, а також появи нових ризиків та загроз, які можуть виникнути при організації перших повоєнних виборів.

Учасники дискусії наголосили на принциповій неможливості проведення парламентських виборів в умовах воєнного стану, оскільки такі вибори будуть і не законні (перечитимуть ст.19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»), і не конституційні (не відповідатимуть ч.4 ст.83 Конституції України).

Натомість, організація і проведення перших повоєнних виборів (після скасування воєнного стану) буде значно утруднена низкою об’єктивних обставин і потребуватиме наявності певного підготовчого періоду.

Мета такого підготовчого періоду — повноцінне відновлення режиму демократичного правління в країні, вирішення безпекових питань для учасників виборчого процесу, «оновлення» реєстру виборців тощо.

Учасники дискусії загалом негативно оцінили пропозиції щодо можливої організації та проведення т.з. електронного голосування або голосування поштою громадянами України, які перебувають закордоном. Адже, саме такі організаційні форми голосування не можуть бути гарантовані від втручання в них сторонніх осіб, а також від масових фальсифікацій.

Цей захід був представлений Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.