Міжнародний круглий стіл "Конституція України на захисті демократії, прав людини, суверенітету і територіальної цілісності в умовах російської агресії"

18 червня 2023

Медіа

15 червня 2023 року відбувся Міжнародний круглий стіл «Конституція України на захисті демократії, прав людини, суверенітету і територіальної цілісності в умовах російської агресії», спільно організованийЦентром Разумкова та кафедрою конституційного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В роботі круглого столу взяли участь відомі українські та зарубіжні вчені-конституціоналісти з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Вільнюса (Литви) та Жешува (Польщі), а також державні та громадські діячі, практичні працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, Офісу Генерального прокурора України, судді Верховного Суду. Почесним учасником Круглого столу став народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань, заступник Голови Конституційної Комісії (1990–1992), перший Генеральний прокурор України, суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін. Модерували захід завідувачка кафедри конституційного права КНУ ім. Т. Шевченка проф. Ольга Лотюк та науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці доктор права Петро Стецюк.

До присутніх з вітальними словами звернувся ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка проф. Володимир Бугров, який відзначив важливість такого роду заходів у період війни, залучення до нього іноземних учасників та проведення їх не тільки із з університетськими партнерами, а й з представниками провідних національних аналітичних центрів. До вітальних слів ректора доєдналась директорка Навчально-наукового інституту права КНУ ім. Т.Шевченка проф. Оксана Васильченко, яка також привітала учасників та зазначила, що стіни Інституту права завжди відкриті для дискусій задля пошуку відповідей на актуальні питання, серед яких реалізація Конституції України у часі війни. Вітаючи учасників заходу Президент Центру Разумкова доктор філософії Юрій Якименко підкреслив суспільну важливість наукового діалогу під час війни про права людини, демократію, національну безпеку, економічний розвиток нашої держави, яка дає героїчний відсіч російській агресії та, одночасно, продовжує свій рух рухатись до набуття повноправного членства у Європейському Союзі. Він також зазначив, що проблеми розвитку сучасного українського конституціоналізму завжди перебували у центрі уваги дослідницької та аналітичної діяльності Центру Разумкова.

Учасники Круглого столу заслухали доповіді «Забезпечення реалізації конституційних цінностей в Україні в умовах російської агресії» (проф. Олег Марцеляк, КНУ ім. Т. Шевченка), «Що може зробити Конституційний Суд на захисті незалежності і демократії?» ( проф. Дайнюс Жалімас, декан юридичного факультету Університету Вітауса Великого в Каунасі, член Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеційнська Комісія) від Литовської Республіки, Голова Конституційного Суду Литовської Республіки (2014–2021)), «Проблеми реалізації Конституції України в умовах російської агресії (оборонні та безпекові аспекти)» (доктор права Петро Стецюк, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України відставці), «Конституційні гарантії основ правового ладу та інститут надзвичайного стану» (проф. Кшиштоф Екхардт, Університет права і управління в Жешуві, Республіка Польща), «Конституційні зміни та європейська перспектива України виклики і тенденції» (проф. Євгенія Черняк, КНУ ім. Т. Шевченка) та «Проблеми організації та проведення виборів після війни» ( Андрій Магера, заступник Голови Центральної виборчої комісії 2007–2019рр.,член Центру Разумкова ).

Під час загальної дискусії учасники заходу обговорили питання особливостей реалізації Конституції України в умовах російської агресії в Україні, захисту прав військовослужбовців ЗСУ та бійців батальйонів територіальної оборони, біженців, вимушених переселенців. Значний інтерес серед учасників Круглого столу викликав виступ під час загальної дискусії одного із безпосередніх учасників підготовки та ухвалення Конституції України В. Шишкіна. Народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань, заступник Голови Конституційної Комісії (1990–1992) не тільки поділився своїми спогадами про працю над проектом Основного Закону держави, а й акцентував увагу на головних проблемах його збереження та виконання в умовах російської військової агресії.

Захід відбувся у змішаному режимі. До його роботи мали можливість долучитися студенти та аспіранти юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інших українських вищих шкіл.