Дискусія "Війна і Конституція"

28 червня 2023

Медіа

27 червня 2023 року в Центрі Разумкова відбулася дискусія «Війна і Конституція». В дискусії взяли участь Віктор Шишкін, заступник Голови Конституційної Комісії (1992–1993рр.), народний депутат України 1-го, 2-го та 3-го скликань, Ростислав Павленко, народний депутат України 7-го, 8-го та 9-го скликань, член Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Віктор Замятін, військовослужбовець ЗСУ, директор політико-правових програм Центру Разумкова та Петро Стецюк, суддя Конституційного Суду України відставці, науковий консультант з правових питань Центру Разумкова. Модерував захід Віктор Огієнко, менеджер зі зв’язків з громадськістю Центру Разумкова.

В центрі уваги дискусії прогнозовано стали питання впливу війни на Конституцію України, особливостей реалізації конституційних положень «оборонного та безпекового» блоку, стану охорони Конституції України та діяльності Конституційного Суду України під час воєнного стану, а також питання майбутнього Конституції України після закінчення російсько-української війни.

На початку дискусії її учасники обмінялись думками щодо основних проявів негативного впливу російсько-української війни на всі сфери, без виключення, публічного життя в Україні загалом, та, зокрема, на стан реалізації Основного Закону держави. Особливу увагу було приділено реалізації конституційних положень т.з. «оборонного та безпекового» блоку (ст.ст. 17, 107 та ін. Конституції України). При цьому, обґрунтовано зверталася увага на недосконалості існуючого конституційно-правого механізму запровадження воєнного стану в Україні з потребою/ необхідністю його періодичного продовження. Адже, кожного разу необхідно проходити процедуру видання відповідного указу глави держави та затверджувати його спеціальним законом. Тому, учасники дискусії вважають за необхідне ( у майбутньому) звернути увагу національного законодавця на аналогічний досвід конституційного регулювання в низці європейських країн, зокрема, Естонії, Польщі, ФРН.

З певною тривогою учасники дискусію звернули увагу на «не надто» активну діяльність за весь час дії воєнного стану в Україні головного «охоронця» її Основного Закону - Конституційного Суду України. Не допустимим, на думку учасників дискусії, є не проведення засідань КСУ взагалі під час дії воєнного стану, як це мало місце на початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україну в лютому 2022 р.). На думку учасників дискусії єдиним органом конституційної юрисдикції мало застосовується такий важливий «інструмент» правової охорони Конституції, як її офіційне тлумачення.

Обговорюючи питання майбутнього Конституції України після закінчення російсько-української війни, думки учасників дискусії «розійшлися»: одні вважають, що після війни до тексту Основного Закону держави мають бути внесені тільки необхідні зміни і доповнення, інші ж, висловили більш-радикальнішу позицію, і вважають що Україну чекає важка праця над підготовкою і ухваленням нової Конституції.

Цей захід був представлений Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадські активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.