Без забезпечення прав парламентської меншості не можливо гарантувати конституційний статус Верховної Ради України під час війни

30 червня 2022

Без забезпечення прав парламентської меншості у Верховній Раді України (ВРУ) не можливо належним чином гарантувати її конституційний статус як загальнонаціонального представницького органу.

Про це заявив науковий консультант з правових питань Центру Разумкова, суддя Конституційного Суду України у відставці доктор права Петро Стецюк під час проведення парламентського семінару «Гарантування конституційного статусу парламенту в умовах війни».

На думку експерта, гарантіями конституційного статусу ВРУ в умовах розв’язаної проти України РФ загарбницької війни мають також стати вдосконалений інститут політичної відповідальності парламентської більшості (в сучасних українських реаліях — т.з. «монобільшості») та розумно допустима відкритість в діяльності Верховної Ради України та її посадових осіб.

Захід проводився Програмою USAID «Рада: наступне покоління» спільно із Центром політико-правових реформ та низкою громадських організацій, В роботі семінару взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, народні депутат України попередніх скликань Юрій Ключковський та Ігор Коліушко, вчені-правознавці, незалежні експерти.