Участь у  Європейській конференції аналітичних центрів Think Tanks Conference 2022

24 жовтня 2022

Разумков Центр був представлений на дводенній Конференції аналітичних центрів і партнерів аналітичних центрів з усієї Європи в Берліні 19–20 жовтня 2022 року, організованої німецьким German Council of ForeignRelations (DGAP) .

Європейські аналітичні центри стикаються зі зростаючими викликами: політика, спричинена кризою, зростання недовіри з боку громадян і крихка економічна ситуація, і це лише деякі з них. Зростання авторитаризму в Європі також означає звуження громадянського простору, в якому працюють аналітичні центри. Ці події призводять до фрагментації системи європейських аналітичних центрів.

Надзвичайно актуальними для всіх є пошук ефективних практик та нових підходів у наступних ключових сферах: 

Управління аналітичними центрами та фінансування;

Тенденції в аналізі політики;

Політична комунікація та адвокація;

Мережі та співпраця.

На думку експертів, у цій ситуації  аналітичні центри в Європі мають використовувати  потенціал для колективних дій  та терміново вжити заходів для  забезпечення сталого та інклюзивного формату співпраці.

Завдяки участі у конференції Разумков Центру вдалося привернути більше уваги до питань впливу російсько-української війни та ролі аналітичних центрів у  наданні об’єктивної оцінки подій та пошуку оптимальних шляхів пост-воєнного відновлення. Провідний експерт енергетичних та інфраструктурних програм Чекунова С. взяла участь у декількох сесіях, зокрема, «Стан аналітичних центрів у секторі», на якій було сфокусовано увагу на основних проблемах аналітичних центрів, регіональних відмінностях, баченні політичного контексту та контексту фінансування. Окремо проведено обговорення з директором напряму Research and Learning (On Think Tanks) Andrea Baerti про потенційну участь у колективному дослідженні на наступний рік.

Під час обговорення презентації аналітичного центру Cast From Clay щодо сприйняття громадянами експертів, демократії та інформаційного середовища, Чекунова С. прокоментувала діяльність  Центру у сприянні обізнаності громадянського суспільства в епоху інформаційної війни.

Варто відмітити  тематику інтерактивної сесії конференції про майбутнє політичних комунікацій. Цифрові технології продовжують розвиватися, аналітичним центрам  необхідно ближче поглянути на поєднання новітніх технологій, таких як  AI, Metauniverse, blockchain та інших тенденцій. Усе це взаємопов’язано та стосується того, як ми, експерти, взаємодіємо з технологіями та один з одним у цифровому просторі. Короткі презентації поєднувались із заповненням учасниками карток з думками та оцінками щодо можливості та ризиків нових технологій  для політичних комунікацій.