Україна має можливість до 2025 року повністю відмовитись від імпорту природного газу

07 лютого 2020

На сьогоднішній день існують всі передумови для того, щоб Україна до 2025р. повністю відмовилась від імпорту природного газ та забезпечувала свої потреби за рахунок власного видобутку.

Таку думку на форумі Україна-Європа висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, який був спікером панельної дискусії «Газ для Європи. Наслідки Північний потік-2. Що призведе до LNG революції?».

«Доцільно з метою зростання ліквідності газового ринку відмовитися від принципу імпортного паритету й створити власний індикатор на базі українського торгівельного майданчика. Україні доцільно, насамперед, використовувати віртуальний реверс з експорту газу через Польщу», — зазначив Омельченко.

Також експерт зробив акцент на тому, що кремлівська політика будівництва обхідних газопроводів зазнала краху, відтак сумарні витрати понад $100 млрд. дол. виявилися марними. Це створює передумови для стабільної експлуатації українського газотранспортного коридору в довгостроковій перспективі.

Коментуючи питання поставок скрапленого газу, Володимир Омельченко відзначив, що збільшення поставок ЗПГ на європейський ринок у 2019р. вдвічі спричинило стрімке падіння цін й руйнацію ринкової влади Газпрому.

Упродовж двох днів на форумі відбулось більше 30 дискусійних панелей з актуальних питань, що стосуються внутрішньої ситуації України, а також місця України в Європі.

Нагадаємо, що головною темою форуму були питання продовження ефективних реформ і економічної модернізації України в ситуації зміни влади.