Участь в засіданні Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКХ "Другий рік заборони експорту природного газу з України: наслідки та перспективи"

16 березня 2024

15 березня 2024 р. директор енергетичних та інфраструктурних програм Разумков Центру Володимир Омельченко у своїй доповіді на засіданні Комітету зазначив, що зняття заборони на експорт газу сприятиме інвестиціям у газовидобуток, інтеграції із ENTSO-G та підвищенню рівня енергетичної безпеки України.

Головними умовами для розвитку експортного потенціалу є: покладання на оператора ГТС функцій із забезпечення технічної інтеграції із ENTSO-G та контролю за ресурсною стабільністю на ринку, market coupling із газовим ринком ЄС, наявність мінімально необхідних запасів у ПСГ та ресурсу для виконання функцій ПСО.

У засіданні взяли участь народні депутати України — члени Комітету, представники Офісу Президента, Міністерства енергетики України, Енергетичної митниці Держмитслужби, Асоціації газовидобувних компаній України, Укртрансгазу, Української енергетичної біржі, а також представники Секретаріату Енергетичного Співтовариства, посольства Великої Британії і Сполучених Штатів Америки.