Участь у роботі ІІ енергетичного конгресу

06 червня 2017

30 травня 2017р. у м. Києві відбувся II Енергетичний конгрес. Проект "Нової Енергетичної стратегії України до 2035 року: безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність" був в центрі уваги учасників Конгресу.

Представники світового і українського енергетичного співтовариства, провідні експерти ринку, інвестори, представники Єврокомісії і профільних міністерств говорили про реформування ринку електроенергії, можливості збільшення частки відновлюваної енергетики, а також про перспективи подальшого використання нафти і газу.

У панелі, що була присвячена розвитку відновлювальної енергетики ВДЕ з доповіддю виступив директор енергетичних програм Центра Разумкова Володимир Омельченко — головний координатор групи експертів, що працювали над проектом Нової енергетичної стратегії. Зокрема, він відмітив, що зростаюча конкуренція на світових енергетичних ринках та стрімкий науково-технічний прогрес у розвитку ВДЕ та альтернативних видів палива розширюють для України можливості щодо вибору джерел і шляхів постачання первинних енергетичних ресурсів, оптимізації енергетичного міксу та, в перспективі, зменшення викидів парникових газів.

Проект Нової енергетичної стратегії ставить достатньо амбіційні завдання у сфері ВДЕ, а саме:

  • до 2020р. планується досягнути радикального прогресу у сфері ВДЕ через збільшення їх частки у кінцевому споживанні до 11% (8% від ЗППЕ) за рахунок проведення стабільної та прогнозованої політики у сфері стимулювання розвитку ВДЕ та у сфері залучення інвестицій;
  • до 2025р. передбачається розвиток розподіленої генерації, зокрема розробка та початок реалізації плану впровадження «розумних» енергетичних мереж (Smart Grids) та створення розгалуженої інфраструктури для розвитку електротранспорту;
  • до 2035р. відбуватиметься інноваційний розвиток енергетичного сектору й будівництво нової генерації. ВДЕ розвиватимуться найбільш динамічними темпами порівняно з іншими видами генерації, що дозволить збільшити їх частку до 25% у структурі ЗППЕ.

На думку Омельченка існують дві великі проблеми, від вирішення яких залежить успішне широкомасштабне впровадження відновлюваних технологій: створення недорогих систем акумулювання електроенергії для вирішення проблеми маневрування “зеленої” генерацією і поки ще відносно висока собівартість деяких відновлюваних технологій. "Якщо ці дві проблеми будуть вирішені, то можна констатувати, що ера викопного палива підійде до завершення", - зробив висновок директор енергетичних програм Центра Разумкова.