Участь центру Разумкова в оперативних зборах командного складу збройних сил України

22 лютого 2017

21 лютого 2014р. на базі Національного університету оборони України розпочалися оперативні збори командного складу ЗСУ. У зборах взяли участь представники Комітету стратегічних радників високого рівня при МО від збройних сил США, Великої Британії, Канади, Німеччини, Литви.

На зборах з лекцією на тему “Врахування досвіду російсько-українського конфлікту в побудові сучасного сектору оборони України” виступив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. Серед порушених у лекції аспектів, що викликали інтерес та запитання аудиторії, були: причини російської агресивності та агресії проти України; сутність “гібридних” війн як синергетичних війн та війн рефлексій; особливості російської агресії, що висувають певні вимоги до оборонного сектору України; окремі потрібні напрями реформування сектору оборони України, що випливають з уроків агресії і прогнозів розвитку ситуації.

До доцільних напрямів оборонних реформ віднесені, зокрема: створення в Україні системи антикризового менеджменту, здатної до своєчасного реагування на процеси ескалації певного діапазону загроз; запровадження системи територіальної самооборони з урахуванням потреб як найповнішого використання патріотичного потенціалу українського народу, забезпечення гнучкості та своєчасності реагування на кризові явища, дотримання вимог соціально-політичної стабільності і врахування реальних обсягів мобілізаційних ресурсів; запровадження в органах державної влади (а не лише в МО та ГШ) засад стратегічного менеджменту.