Центр Разумкова прийняв участь у великому міжнародному заході з розвитку вугільної галузі

19 червня 2017

14 червня в м. Києві відбулася Міжнародна конференція "Тенденція і перспективи видобутку, використання вугілля в Україні та світі".

В роботі конференції взяли участь близько 50 організацій. У числі учасників представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, компанії ДТЕК, Європейська асоціація кам’яного і бурого вугілля EURACOAL, Представництво ЄС в Україні, посольства Великобританії, Польщі, Німеччини, США.

Центр Разумкова на конференції представляв Директор енергетичних програм В.Омельченко. Зокрема, він виступив із доповіддю «Вугільна галузь у контексті нової енергетичної стратегії України. У своєму виступі В.Омельченко відмітив, що проект Нової енергетичної стратегії до 2035р. (НЕС) розроблявся відповідно до найкращих міжнародних практик, виходячи, насамперед, з інтересів споживачів, енергетичної безпеки та з врахуванням положень Паризької кліматичної Угоди 2015р. до якої Україна приєдналася однією з найперших.

В останні 10 років надзвичайно високими темпами розвивається генерація з використанням відновлювальних джерел енергії — у середньому понад 16% на рік. У період до 2050р. ВДЕ будуть займати лідируючу позицію з темпів зростання порівняно з іншими видами палива.

Проект НЕС також передбачає збільшення використання ВДЕ в Україні у 2015–2035рр. з 4 до 25% (за показником загального постачання первинних енергоресурсів). Проте, незважаючи на пріоритетність використання ВДЕ, вугільна галузь відіграватиме в Україні значну роль, оскільки процес заміщення вугілля ВДЕ буде достатньо тривалим та коштовним. Крім того, ТЕС, що працюють на вугіллі виконують важливу функцію з маневрування потужностей без чого неможливо забезпечити надійну роботу української об’єднаної енергосистеми.

Основні заходи реалізації стратегічних цілей у вугільному секторі:

  • звільнення від непрофільних активів;
  • реструктуризація сектору, підготовка перспективних державних шахт до приватизації, ліквідація/консервація збиткових державних шахт;
  • перехід на самоокупний видобуток з переорієнтуванням державної підтримки на охорону праці, захист навколишнього природного середовища та реструктуризація вугільної галузі;
  • ліквідація державного оптового покупця вугілля та запровадження біржової торгівлі вугільною продукцією.