Версія для друку

Презентація видання "Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах"

У вівторок 20 лютого 2018р. у приміщенні Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" відбулась презентація видання "Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах".

У презентації експерти Центру Разумкова назвали ключові тренди у світовій енергетиці до 2035 року: збільшення обсягів споживання енергоресурсів, зростання частки відновлюваних джерел, розвиток електротранспорту та масове впровадження цифрових технологій.

За прогнозами аналітиків Центру, до 2035 року споживання енергоресурсів в світі збільшиться на 30% порівняно із 2015 роком — із 13,1 до 17,3 млрд т нафтового еквіваленту. Проте частка відновлюваних джерел (ВДЕ) суттєво виросте — з 3% до 14%.

Ще стрімкіша тенденція щодо ВДЕ спостерігатиметься і в Україні. Дослідники очікують, що загальне споживання енергоресурсів виросте на 7% — з 90 до 96 млн т н. е. до 2035 року, а частка ВДЕ — зросте з 5% до 25%.

Експерти відзначають, що зростання частки енергії із відновлюваних джерел стане можливим завдяки суттєвому здешевшанню технологій акумулювання. Цей же тренд призведе до значного зростання кількості електромобілів і збільшення їх частки в загальному автопарку. Завдяки зменшенню ціни акумулювання енергії, до 2022 року е-мобілі будуть коштувати так само, як їхні аналоги на викопному паливі. А до 2040 року близько 35% всіх продажів нових автомобілів становитимуть електрокари.

В Україні, за прогнозами аналітиків Центру Разумкова, до 2035 року до 25% всіх авто будуть електричними. Експерти також відзначають, що завдяки значним покладам літію та нікелю Україна може стати і потужною сировинною базою для виробництва акумуляторних батарей.

Утім, для досягнення прогнозних показників, необхідно виконати низку умов.

Передусім, необхідно завершити законодавчу підготовку і почати практичне впровадження реформ енергетичних ринків, переходити до ліберальних моделей.

Важливою умовою при реформуванні енергоринків є ринкове ціноутворення на енергоносії. Встановлення цін на внутрішньому ринку на основі цінового паритету із європейськими біржами дозволить значно збільшити обсяги видобутку всередині країни та наблизити Україну до енергонезалежності.

Потрібно створити умови і довести до логічного завершення інтеграцію з енергосистемою Європи. Це призведе до збільшення конкуренції на ринку і стимулюватиме українську енергетику до змін, принесе нові технології та нові можливості. величина взаємного обміну потужності з ENTSO-E може збільшитися до 4 000 МВт, а це в свою чергу — мінімум €1,5 млрд. додаткових надходжень за рахунок продажу як електроенергії, так і допоміжних (системних) послуг.

Крім того, необхідно створити умови для оновлення і будівництва об’єктів енергетики в умовах високих ризиків всередині країни, зокрема, шляхом фіксації гарантій повернення капіталу інвесторів.

Ключовим є питання відділення енергетики від політичних процесів. Вона має бути винесена за дужки політичної боротьби, зокрема, в контексті наближення виборів. Необхідно почати сприймати її як будь-яку іншу галузь економіки, яка має діяти за ринковими, проєвропейськими законами і принципами, переконані фахівці Центру ім. Разумкова.

Запропоноване видання грунтується на основі аналізу і систематизації статистичних даних та довгострокових прогнозів розвитку світової й української енергетики від державних органів статистики, міжнародних організацій, фінансових установ, провідних енергетичних компаній та аналітичних центрів.

Презентація

Завантажити видання “Роль і місце української енергетики у світових енергетичних процесах”

Разумков Центр

Матеріали автора