Міжнародний семінар "Можливості для зеленого водню в Україні: як відбудувати краще та екологічніше?"

29 червня 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова В.Омельченко 27 червня 2023р. виступив на Міжнародному семінарі із доповіддю «Варіанти використання зеленого водню в Україні».

Агресивна війна значно змінила напрямок розвитку України, а також Європи. Вона підкреслила необхідність прискорення енергетичного переходу не лише для обмеження глобального потепління, але й навіть для зміцнення енергетичної безпеки.

Відновлювані джерела енергії, зелений водень і продукти з низьким вмістом вуглецю стануть основою цього переходу. Для зменшення залежності від викопного палива вирішальне значення має швидке поширення відновлюваної енергетики та її похідного «зеленого» водню. Широке впровадження «зеленого» водню може призвести до появи глобального водневого ринку, оскільки регіони з високим потенціалом попиту і регіони з високим потенціалом низьковитратного виробництва демонструють обмежений перетин.

Але залишається багато питань щодо того, яку роль може відігравати водень, і багато людей тільки починають розуміти водень як паливо і похідну речовину. Це вимагає створення спільної відправної точки для початку.

В рамках ініціативи «Глобальна воднева дипломатія» Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, семінар «Можливості для зеленого водню в Україні» є першим кроком до того, щоб об'єднати українські та європейські аналітичні центри, обмінятися думками та намітити можливі наступні кроки для співпраці.

Питання для обговорення:

  • Водень — для експорту або внутрішнього використання
  • Можливості для водню / в газифікованій формі або як похідного продукту
  • Необхідні стратегічні рамкові умови — політика, навички, сировина

В семінарі взяли участь близько 50 учасників — представники МЗС ФРН, представники Міненерго України, європейські та українські експерти.

Організатор: Офіс зеленого водню при МЗС ФРН.