Фахова дискусія щодо майбутнього розвитку спотового ринку електричної енергії

07 липня 2023

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова 4 липня 2023 року взяв участь в заході державного підприємства АТ «Оператор ринку» із питання перспективного розвитку спотового ринку електричної енергії в Україні.

Новим викликом для енергетичної галузі є об’єднання спотового ринку електричної енергії України з глобальним ринком Європейського Союзу. Він пов'язаний з адаптацією Регламенту Комісії (ЄС) 2015/1222, який Рада міністрів Енергетичного Співтовариства впровадила 15 грудня 2022 року. Відповідно до цього документу, Україна, як країна Енергетичного Співтовариства, й країни ЄС зобов’язані об’єднати спотову торгівлю електроенергією до 2024 року.

АТ «Оператор ринку», який з 2019 року розвиває ринок «на добу наперед» і внутрішньодобовий ринок в Україні, взяв на себе сміливу й відповідальну місію ефективно впровадити market coupling. Це непросте завдання, яке потребує вирішення багатьох проблем, пов’язаних з тим, що Україна поки не є членом ЄС.

У заході взяли участь близько 15 учасників — керівництво АТ «Оператор ринку», представники бізнесу та експертного співтовариства.