Фахова дискусія на тему впровадження водневих технологій в Україні

08 жовтня 2021

7 жовтня 2021р. представники Енергетичних програм Центру Разумкова В.Омельченко (директор) та С.Чекунова (провідний експерт) взяли участь у заході найбільшої в Україні газорозподільної компанії РГК присвяченому презентації результатів Програми водневих випробувань газового обладнання українського виробництва. У заході також взяли участь провідні наукові установи України, що задіяні у дослідженнях водневої програми та представники неурядових організацій.

Після презентації відбулася фахова дискусія під час якої, В.Омельченко, зокрема, відмітив важливість залучення українських науковців до досліджень з такої важливої тематики, як практичний розвиток водневих технологій, оскільки воднева енергетика визначена провідним напрямом для інвестицій у ЄС з огляду на необхідність посилення процесу декарбонізації.

Крім того, В.Омельченко підкреслив, що водень має гарні практичні перспективи використання в Україні у якості створення систем накопичення енергії для поліпшення балансування енергетичної системи, а також, як цінне паливо на базі суміші із природним газом. Падіння транспортування газу в останні роки суттєво погіршило економіку газотранспортного сектору. Створення ринку водню в енергетиці та промисловості дозволить в перспективі значною мірою компенсувати ці втрати для газотранспортної системи магістральних газопроводів та газорозподільних газопроводів й значно знизити викиди парникових газів.